Jedan od najvećih simbola banjalučke privrede, "Žitoprodukt" Banjaluka, s tradicijom proizvodnje dugom 67 godina, krupnim koracima ponovo osvaja domaća i inostrana tržišta. Snažan uzlet ove firme, koja nije radila čitavu deceniju, počeo je u junu prošle godine, kada je došla u vlasništvo uglednog banjalučkog privrednika Slaviše Krunića. Zacrtani cilj oživljavanja firme, obnavljanja i modernizovanja pogona, zapošljavanja profesionalnog kadra, te velikog povratka na tržište - ostvaren je. U nešto više od godinu dana uspješno su realizovana značajna ulaganja u sanaciju i opremanje pogona, laboratorije, transportnog sistema, željeznice, uspostavu sistema nabavke najkvalitetnijih sirovina, proširenje asortimana proizvoda, rebrending i modernizaciju pakovanja. Rezultat jednog takvog napornog, sistematičnog rada uvidjeli smo vrlo brzo. Naši potrošači su to prepoznali i vratili naše proizvode u svoje domove. Ambiciozni plan prodaje koji smo napravili, ponosno kažem da smo ispunili već u avgustu. Naravno, tu ne stajemo. Više volim reći da smo tek počeli, rekao je Đuro Rakita, direktor prodaje.
Jedan od najvećih simbola banjalučke privrede, "Žitoprodukt" Banjaluka, s tradicijom proizvodnje dugom 67 godina, krupnim koracima ponovo osvaja domaća i inostrana tržišta.
Snažan uzlet ove firme, koja nije radila čitavu deceniju, počeo je u junu prošle godine, kada je došla u vlasništvo uglednog banjalučkog privrednika Slaviše Krunića. Zacrtani cilj oživljavanja firme, obnavljanja i modernizovanja pogona, zapošljavanja profesionalnog kadra, te velikog povratka na tržište - ostvaren je.
U nešto više od godinu dana uspješno su realizovana značajna ulaganja u sanaciju i opremanje pogona, laboratorije, transportnog sistema, željeznice, uspostavu sistema nabavke najkvalitetnijih sirovina, proširenje asortimana proizvoda, rebrending i modernizaciju pakovanja. "Rezultat jednog takvog napornog, sistematičnog rada uvidjeli smo vrlo brzo. Naši potrošači su to prepoznali i vratili naše proizvode u svoje domove. Ambiciozni plan prodaje koji smo napravili, ponosno kažem da smo ispunili već u avgustu. Naravno, tu ne stajemo. Više volim reći da smo tek počeli", rekao nam je Đuro Rakita, direktor prodaje.
Da na ovim dobrim rezultatima tim "Žitoprodukta" ne misli stati, potvrđuje nam i direktor Žarko Milić. "Već krajem sljedećeg mjeseca ponovo otvaramo industrijsku pekaru, što je nemjerljivo važno ne samo za nas u 'Žitoproduktu', nego za cijelu banjalučku regiju. Ovim otvaramo nova radna mjesta, o čijem značaju je u današnjem vremenu suvišno govoriti. Svi potrebni radovi su u završnoj fazi i srećni smo i nestrpljivi da pokrenemo i tu liniju rada", ističe Milić, dodajući da slijedi i dalje proširenje asortimana proizvoda, pri čemu će se jedan dio proizvodnje bazirati na zdravoj organskoj hrani. Cilj je biti lider u BiH, zato u proizvodnju žele da vrate žitarice koje su gotovo zaboravljene u svakodnevnoj ishrani, poput raži, heljde, ječma, zobi, spelte. Znajući koliki je rast potreba da se svakodnevna prehrana učini što zdravijom, vjerujemo da će potrošači s radošću dočekati i vijest da će uskoro iz "Žitoprodukta" dolaziti domaće bezglutensko brašno.
Rade Petrović, glavni tehnolog u "Žitoproduktu" i dugogodišnji radnik ove firme, ne krije veliko zadovoljstvo što je ovaj privredni gigant ponovo stao na noge. "Jedni smo od rijetkih koji su se nakon višegodišnje agonije i stečaja uspjeli oporaviti i pokrenuti proizvodnju. To je dokaz da se može, ali glavni uslov je da dođe investitor sa dobrim namjerama, uz mlade ljude i iskusne majstore. Mi smo, eto, imali tu sreću", rekao je Petrović. Osim jakog povratka na domaće tržište i početka izvoza u inostranstvo, Petrović ističe i to da su u standardni asortiman uvedena namjenska brašna i započet rad i za konditorsku industriju. "Svakako, iznimnu pažnju posvetićemo proizvodnji zdrave organske hrane. To je jedan važan segment našeg plana i razvoja za naredni period", zaključio je Petrović.
Aktuelne svjetske trendove u ovoj industriji, tvrdi Milić, uspješno primjenjuju zahvaljujući profesionalnom timu od 44 radnika, stvarnom primjeru spoja mladosti i iskustva. Tome u prilog govori i činjenica da je politika kvaliteta nedjeljivi dio poslovne politike firme, a zasniva se na neprekidnom poboljšanju kvaliteta i efikasnosti poslovanja uz spajanje tradicionalnog i savremenog načina proizvodnje mlinskih proizvoda. "Svjesni smo da dobrih rezultata nema bez dobrog tima profesionalaca, otvorenih za nove tehnologije i istovremeno posvećenih njegovanju tradicionalnog načina proizvodnje. Za uspjeh o kojem govorimo zaslužan je svaki radnik naše firme i to znanje i ekspertiza nemaju cijene. Zato smo, kao društveno-odgovorna kompanija odlučili omogućiti stručno usavršavanje za učenike i studente koji svoju profesionalnu budućnost vide u ovoj branši", kaže Milić.
Inače, "Žitoprodukt" raspolaže silosom kapaciteta 15.000 tona, koji je potpuno osposobljen za skladištenje žitarica, dok se mlinski proizvodi skladište u silosu za brašno kapaciteta 1.500 tona. Ova firma posjeduje industrijski mlin kapaciteta prerade pšenice od 90 do 100 tona/24 sata, raspolaže odličnom organizacijom transporta, uključujući i željeznički saobraćaj. Pored industrijskog mljevenja, bave se mljevenjem više vrsta integralnog brašna, koje se odvija tradicionalnim postupkom na mlinskom kamenu. Kompanija posluje u skladu sa zahtjevima i obavezama standarda HACCP i ISO 9001, što je garancija vrhunskog kvaliteta proizvoda.
"Žitopeka" širi lanac pekara
U sklopu "Žitoprodukta" posluje i poznati brend "Žitopeka". Sadašnji lanac od 11 pekara uskoro će biti znatno proširen. Plan je na području banjalučke regije imati oko 40 modernih maloprodajnih objekata u kojima će posjetiocima biti ponuđena jedinstvena paleta pekarskih proizvoda.